Най-прекият път към достоверната информация по даден въпрос и обхождането ѝ от всички страни с всички гледни точки минава през конструктивния дебат. “В спора се ражда истината” е банална фраза, която често се интерпретира като сблъсък на крайни позиции с победител по-гръмогласната от двете. Но важните теми за обществото нямат нужда от “надвикване”, а от честно и аргументирано представяне и защитаване на тези.

И макар това да звучи малко екзотично за страна като България, която понякога изглежда като държава на несъстоялия се дебат, е добре да се стремим към практически полезното обговаряне на въпросите, които ни вълнуват и индивидуално, и обществено.

Затова “Мениджър” започва поредица от дебати, наречени “Точка на кипене”. В тях предпочитаме да срещаме – а не да сблъскваме – хора с различни гледни точки по важни теми за бизнеса и обществото, за да извлечем най-доброто и конструктивното от спора. Защото е крайно време темите, които истински ни вълнуват като общество, да излязат от полемичното ехо-говорене на социалните мрежи и да бъдат облечени в истински аргументи, подкрепени от достоверни факти.

Първият дебат от поредицата на “Мениджър” е посветен на автоматизацията на различни процеси, която несъмнено ще доведе до промяна на пазара на труда, а с това и в почти всяка обществена сфера. Дебатът ще се състои на 6 април с начало 15.00 часа и продължителност 1 час и 15 минути. Ще бъде излъчен онлайн – в сайта manager.bg, фейсбук страницата на Мениджър Нюз и фейсбук събитието за дебата.

“Трябва ли да се страхуваме от роботите?

В дебата ще участват два отбора, всеки от които включва двама участници.

Отборът, който ще защитава позицията, че НЕ, не трябва да се страхуваме от роботите, защото замяната на сложните, опасни и монотонни човешки дейности е неизбежна; защото роботизацията, автоматизацията и приложението на изкуствения интелект са естествен процес от динамиката в икономиката наред с „outskilling“ тенденцията, при която работодателите инвестират в обучения на служителите си, за да ги подготвят не само за нови позиции вътрешно, но и за нововъзникващи работни места извън компанията, е съставен от :

- Красимир Кръстев – основател и управител на RPA Consulting с над 10-годишен опит в корпоративния мениджмънт и управлението на проекти в публичния и частния сектор;

- Филип Генов – съосновател и управляващ директор на компанията за дигитална трансформация F27, бизнес ангел, ментор и инвеститор в стартиращи компании на млади предприемачи.

В отбора, който ще защитава тезата, че ДА, трябва да се страхуваме от роботите, защото българската образователна система все още не е достатъчно добре ориентирана към бъдещето и новите тенденции на пазара на труда; „outskilling“ практиката звучи като мираж за голяма част от бизнеса и администрацията; в добавка има риск интересът към хуманитарните и социални науки да отслабне заради фокуса на новото поколение върху цифровизацията и неясната комуникация по отношение на бъдещата връзка човек-робот и защото ние правим робота, не той нас, ще се включат:

- Д-р Марияна Филипова, която се занимава с иновативни образователни решения и е основател на STEALM Academy. Тя е съдия на световното първенство по дебати на английски език, а учениците ѝ са двукратни световни шампиони, класирани за почетния дебат на победителите в Университета Йейл в САЩ;

- Христина Христова, специалист Човешки ресурси и съдия по дебати на местно и международно ниво.

Модератор на дебата ще бъде Илия Темелков – soregashi, който е журналист на свободна практика с богат опит в сферата на потребителските технологии.

Правилата на играта

Дебатът ще се случи при спазване на точни правила, според които всеки от участниците ще разполага с определено време, за да изложи своите аргументи в подкрепа на тезата, която защитава.

В началото всеки ще има по 2 минути за встъпителни за дискусията думи и обща аргументация по темата. След това модераторът ще задава въпроси. При зададен въпрос всеки от участниците ще има възможност да отговори за времето от 2 минути. Следва 1 минута, в която всеки от участниците ще има възможност да обори с контрааргументи позицията на противниковия отбор. След приключване на двубоите по отделните въпроси, всеки участник ще има 2 минути за заключителна пледоария в защита на отборната позицията.

Гласуване – в което ще се включат онлайн зрителите на дебата. По време на събитието те ще могат да подкрепят чрез попълване на онлайн анкета тезата, която считат, че е защитена най-добре в дебата.

И победител е… отборът, който успее да постигне обръщане на резултата или промяна в по-висока степен в позицията, изразена от зрителите. За първоначални данни по отношение становището на зрителите се приемат резултатите от предварителна анкета, която е достъпна тук.

Генерален спонсор на дебата на тема „Трябва ли да се страхуваме от роботите?“ е RPA Consulting.

Всички събития, организирани от екипа на МЕНИДЖЪР, се провеждат в обезопасена среда, съобразно противоепидемичните изисквания в страната. Участниците са обезпечени с маски за лице Type IIR - най-високото ниво на защита за медицинска маска, предоставени от ЕКСТРАПАК, и индивидуални опаковки антибактериален гел за ръце Medix, осигурени от МEXON.