Не може да ни победи. Поне не все още. Една програма обаче, захранвана от изкуствен интелект и създадена от учени от IBM, е толкова добра в дебатите с хора, че вероятно е въпрос на време да успее да ни изпревари до такава степен, че да не можем да се мерим с нея.

Project Debater – автономна система за дебати, която се разработва вече няколко години, може да спори с хората по сравнително смислен начин. Тя заема дадена страна по тема и предоставя необходимите аргументи в подкрепа на гледната си точка.

Изкуственият интелект, описан в ново проучване в Nature, все още не е толкова добър, че да може да победи човешката аргументативна логика. Обществена демонстрация на уменията му от 2019-та обаче показват колко добри могат да бъдат доводите му.

В рамките на нея машината се изправя срещу шампиона по отношение на дебатите Хариш Натараян. Project Debater показва, че може да формира аргумент на сложна тема (дали предучилищата трябва да бъдат финансирани от семействата) и излага своите доводи в полза на твърденията си.

Как се случва това? На практика Project Debater се рови в огромно количество коренна различна информация (цели 400 млн. новинарски статии), като същевременно се опитва да направи връзка между съответните материали. Именно от тези данни изкуственият интелект композира своите встъпителни изявления, аргументирани опровержения и финални думи на приблизително 100 различни теми за дебат.

Въпреки че има какво още да се иска от системата (тя не може да се мери с експерт по дебатите), по-голямата част от наблюдателите оценяват аргументите и високо. А това само по себе си е страхотно постижение на фона на технологичните предизвикателства, пред които Project Debater е изправен. Само преди десетилетие подобно нещо нямаше да е възможно.

Източник: Science Alert