Учените от университета на Барселона установиха, че може би най-вредният за здравето подсладител е фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки. Тя увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт, пише Daily Mail.

Фруктозата се неутрализира, когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато обаче бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, тя може да ни навреди сериозно.

За да достигнат до тези заключения, изследователите проучват плъхове, хранени с два различни видове проста захар. Те установяват, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза - естествената кръвна захар. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване. 

Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните. То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето.