Неправителствената организация "Фудуоч" (Foodwatch), френската асоциация Лига срещу рака и популярното приложение за хранене Yuka стартираха съвместна петиция за забрана на аспартама – изкуствен подсладител, който предизвиква сериозни здравни опасения, съобщава АФП.

Петицията, разпространена в 11 европейски държави (Германия, Австрия, Белгия, Испания, Франция, Италия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Великобритания и Швейцария), цели да окаже натиск върху европейските институции за забрана на тази добавка. Освен това, тя призовава държавите-членки на ЕС да предприемат предпазни мерки, подчертава се в съвместното прессъобщение.

Според "Фудуоч" аспартамът присъства в над 6000 продукта, включително нискомаслени и диетични храни като безалкохолни напитки без захар, обезмаслено кисело мляко и дъвки. Разрешен във Франция от 1988 г., този изкуствен подсладител продължава да бъде обект на разгорещени дебати относно потенциалните му рискове за здравето.

През 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) класифицира аспартама като "вероятно канцерогенен за хората", което означава, че има ограничени доказателства за връзка между аспартама и определени видове рак при хора.

Филип Бержеро, председател на Лигата срещу рака, коментира в прессъобщението: "Няма никаква причина хората да бъдат излагани на напълно предотвратим риск. Призоваваме политиците, които вземат решения, да поемат своята отговорност и да забранят аспартама."

Освен риска от рак, други изследвания свързват аспартама с повишен риск от диабет и дори преждевременно раждане. Някои дори установяват, че е възможно да доведе до развиване на тревожност.

Някои изследвания прполагат възможна вркмежду високия прием на аспартам и повишен риск от рак на черния дроб. Въпреки това, доказателствата са ограничени и неубедителни.

Важно е да се отбележи, че аспартамът е опасен за хора с фенилкетонурия – рядко генетично заболяване, при което организмът не може да метаболизи аминокиселината феланин, съдържаща се в аспартама.

Добавката, обозначавана като E951 на етикетите, беше преразгледана през 2013 г. от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). Въпреки това институцията не постави под въпрос употребата ѝ.

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) определя допустим дневен прием на аспартам от 40 милиграма на килограм телесно тегло. За възрастен с тегло 70 кг това се равнява на 2800 мг дневно, което би изисквало консумация на големи количества одукти, съдържащи ааам, за да се надвиши този лимит.

"Фудуоч", Лигата срещу рака и Yuka изразяват загриженост относно потенциален "конфликт на интереси" при оценката на аспартама. Според доклад на "Фудуоч", публикуван на Световния ден за борба с рака, близо 75% от проучванията, считани за надеждни от EFSA, са били финансирани или повлияни от хранително-вкусовата индустрия. Това поражда съмнения относно обективността на оценката за безопасност и съответно – одобрението на аспартама в ЕС,.

Очаква се петицията да засили общественото внимание и да предизвика дискусия относно бъдещето на този широко разпространен подсладител.