Изследователи от Медицинския колеж към Държавния университет на Флорида свързват аспартама - изкуствен подсладител, който се съдържа в близо 5000 диетични храни и напитки - с подобно на тревожност поведение при мишки.

Нещо повече – ефектът се разпростира и до две поколения от мъжките, изложени на подсладителя. Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Това, което показва настоящото проучване, е, че трябва да се обърнем назад и да погледнем към факторите на околната среда, защото това, което виждаме днес, не говори само за настоящата ситуация, но и за онова, което се е случило преди две поколения, а може би и дори по-дълго“, казва съавторът Прадип Бхиде, изтъкнатият учен Джим и Бети Ан Роджърс, председател на катедрата по неврология на развитието в катедрата по биомедицински науки.

Новото проучване се провежда отчасти заради предишно изследване на лабораторията на Бхиде върху трансгенерационните ефекти на никотина върху мишки, което показва временни - или епигенетични - промени в сперматозоидите на мишките. За разлика от генетичните промени (мутации), епигенетичните промени са обратими и не променят последователността на ДНК; те обаче могат да променят начина, по който организмът чете последователността на ДНК.

"Работихме върху ефектите на никотина върху същия тип модел", казва Бхиде. "Бащата пуши. Какво се случва с децата?"

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрява аспартама като подсладител през 1981 г. Днес всяка година се произвеждат близо 5000 метрични тона. Когато се консумира, аспартамът се превръща в аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол, които могат да имат силно въздействие върху централната нервна система.

При проучването, ръководено от докторантката Сара Джоунс, изследователите дават на мишки питейна вода, съдържаща аспартам, в количество, което приблизително 15 % от одобрения от FDA максимален дневен прием за хора. Дозировката, еквивалентна на шест до осем кутии диетична газирана напитка дневно за хора, се поддържа 12 седмици в рамките на изследване, продължило четири години.

Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences (2022). DOI: 10.1073/pnas.2213120119

При мишките е наблюдавано изразено тревожно поведение чрез различни тестове в лабиринт в няколко поколения, произхождащи от експонираните на аспартам мъжки.

"Това беше толкова силна черта, наподобяваща тревожност, която не мисля, че някой от нас е очаквал, че ще видим“, казва Джоунс. "Беше напълно неочаквано. Обикновено се наблюдават едва доловими промени."

При даване на диазепам - лекарство, използвано за лечение на тревожни разстройства при хората, мишките от всички поколения престават да проявяват тревожно поведение.

Изследователите планират да реализират допълнителна публикация към това проучване, насочена към ефектите на аспартамъа върху паметта. Бъдещите изследвания ще установят молекулярните механизми, които влияят върху предаването на ефекта на аспартама в поколенията.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: Medical Xpress