Ново проучване предупреждава, че употребата на по-големи количества от изкуствения подсладител ксилитол повишава риска от сърдечен удар и инсулт, съобщава ЮПИ.

Ксилитолът (Xylitol, Е967) е нулевокалоричен захарен алкохол, който масово се използва в бонбони и сладкиши без захар, дъвки, печени изделия и пасти за зъби.

Високите нива на подсладителя в кръвта обаче са свързани с повишен риск от инфаркт, инсулт или друго сърдечно събитие в рамките на три години, според анализ на повече от 3000 пациенти в САЩ и Европа, съобщават изследователите в четвъртък в European Heart Journal.

В лабораторията изследователите откриват, че ксилитолът предизвиква съсирване на тромбоцитите, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, пише БТА. „Това проучване отново показва непосредствената необходимост от изследване на захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те продължават да се препоръчват в борбата със състояния като затлъстяване или диабет“, обясни научният ръководител на проучването д-р Стенли Хейзън, шеф на Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в Изследователския институт „Лернер“ към Кливландската клиника.

„Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата си за зъби, ако в нея има ксилитол, но трябва да сме наясно, че консумацията на продукт, съдържащ високи нива от него, повишава риска от събития, свързани с образуване на кръвни съсиреци“, допълва Хейзън в прессъобщение на Кливландската клиника.

Изследователите установили, че при една трета от пациентите с най-високи нива на ксилитол в кръвта има по-голяма вероятност да получат сърдечносъдово събитие.

Освен това всеки показател за съсирваемостта на кръвта се е увеличил непосредствено след като изследваните лица са изпили напитка, подсладена с ксилитол, но не и след като са изпили продукт, подсладен със захар.

Изследователите препоръчват на хората да се консултират с лекар или сертифициран диетолог относно избора си на храна, включително употребата на изкуствени подсладители.