Тайната на емоционалния контрол, която хората не знаят

03 април 2017 г., 17:10
4998

ImageFlow / Shutterstock

По-добрият емоционален контрол е свързан с по-ниски нива на депресия и тревожност. Според ново изследване ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави.

Хората с ниски нива на депресия и тревожност променят успешно стратегията си за емоционален контрол в зависимост от това дали ситуацията може да бъде обяснена.

“Нашите резултати показват, че трябва да избягваме метода “една стратегия за всички случаи”, който може да е изкушаващ. Особено на фона на предишни данни, които препоръчват преоценката като стратегия за регулиране на емоционалния контрол,” обяснява д-р Ковал, един от водещите автори на изследването.

“Използването на една стратегия за регулиране на емоциите повече (или по-малко) във всички ситуации може да не доведе до най-добрите резултати. Всъщност, контекстуално съобразеното регулиране на емоциите може да е по-здравословно.”

За целите на изследването учените са проследили участниците в продължение на седмица. Те са били помолени да опишат емоциите си и как ги управляват, както и колко контрол са имали над дадената ситуация.

Хората с най-добро психологическо здраве са сменяли стратегията си в зависимост от това колко контрол са имали над нея. 

Когато те са имали по-малко контрол над ситуацията, или не са могли да я променят, те са преоценявали ситуацията като преоценката е представлявала осмисляне на ситуацията по нов начин. Като например ”бях отхвърлен, но поне опитах, може би следващият път ще бъда по-успешен.”

Но когато хората са имали повече контрол, или когато са можели да направят нещо, за да променят ситуацията – те са мислили по различен начин.

“Открихме, че хората с по-добро ниво на живот увеличават използването на преоценка, когато контекстът е ставал по-малко контролируем, докато хора с по-лошо ниво на живот показаха обратния модел.”

Причината преоценката да е лоша, когато имате контрол е, че ви спира да направите нещо за ситуацията.

“Когато ситуацията може директно да се промени, преоценката може да подкопае адаптивната функция на емоциите в тяхното мотивиране на действията.”

Когато ситуацията може да бъде променена, дайте шанс на вашите емоции да мотивират промяната, каквито и да са те. Не ги променяйте.

Когато обаче не може да бъде променена, по-добре да промените емоциите. 

Източник: Psy Blog

Коментари