Понякога семейството може да се намеси в живота ви по особено настойчив начин. Начинанието да намерите баланса между това да позволите на децата си да бъдат независими и същевременно да контролирате живота им често е изключително предизвикателно. Ако прекалите с последното обаче, можете да създадете особено нездравословна среда.

Семействата и родителите, които се опитват да контролират всяка стъпка на децата си, собственоръчно ги превръщат в хора, които проявяват неадаптивно поведение просто защото контролът "може да ограничи независимостта на детето и да намали способността му да регулира поведението си", казва д-р Мей Стафорд.

В следващите редове ще ви представим някои от най-често срещаните поведения на възрастни, израснали в семейство под строгия надзор на близките си.

1. Проблем със самостоятелността

Възрастните, които са израснали в семейство, в което е имало много контрол, ще имат проблеми с поддържането на независимост от другите хора в живота си. Понякога това може да са близки приятели. Но най-често романтичният партньор е този, който поема новата роля на съзависим. Поради контролиращия характер на поведението на миналото семейство възрастният може да започне да търси някой, който да създаде подобна атмосфера в новото му семейство.

2. Перфекционизъм

Човек, който е израснал в контролиращо семейство, вероятно ще бъде перфекционист. Този перфекционизъм често е свързан с желанието да се избегнат неприятности или критики от страна на семейството. В зряла възраст перфекционизмът се пренася и в останалата част от ежедневието им. Това поведение често е неадаптивно и може да доведе до проблеми на работното място или при изграждането на взаимоотношения с партньора.

3. Проблем със самооценката

Контролът в семейството принуждава детето да изпитва известна несигурност, а това само улеснява последващия контрол върху поведението му.

"Често коренът на ниската самооценка се крие дълбоко в детето , което се чувства "недостатъчно добро". Като деца ние се чувстваме приети и правилно оценени само тогава, когато усещаме, че сме безусловно обичани и подкрепяни от родителите си", казва д-р Сонера Джавери.

Тази несигурност се пренася в зряла възраст под формата на ниско самочувствие и несигурност. Това означава, че човек с прекалено контролиращо семейство е по-вероятно да търси потвърждение за постиженията си и поведението си като цяло от своите приятели или романтични партньори. Той може да изпитва затруднения при изпълнението на нормални ежедневни задачи, ако не получава одобрение от някой друг в живота си.

4. Чувство на заплаха

Хората, израснали в контролиращо семейство, усещат постоянна заплаха. Просто като малки това е единственото нещо, което са познавали в общуването си с близките. Вече в зряла възраст тези хора не могат да контролират и да тълкуват правилно емоциите си, което може да ги накара да се борят с чувството на страх. Според тях всички наоколо се опитват да ги сплашат, въпреки че всъщност никой дори не си е помислял да прояви недоброжелателност.