До голяма степен здравето ни се определя не само от това, с което се храним, но и от отношенията в семейството, тъй като те имат пряко въздействие не само върху психическото, но и върху физическото ни състояние.

Общоизвестно е, че мъжете живеят по-кратко от жените, но все пак има някои фактори, от които зависи  продължителността на живота на мъжа.

Ако жената е прекалено контролираща и властна, прекалено взискателна и педантична, това всъщност може би е полезно. Проучванията сочат, че мъжете, които са подложени на по-голям натиск и контрол от страна на половинките си, развиват по-рядко диабет. А дори да се случи, същите имат по-голям шанс да се справят с болестта, защото съпругите им обичат да държат всичко под контрол – в това число и здравословното състояние на съпруга си, като внимават с какво се храни и дали приема редовно хапчетата си.

Това впрочем се отнася за всяка болест. Можете да разчитате на съпругите си да следят поведението ви и да се грижат да оздравеете.

Жените от своя страна са по-здрави, когато бракът е щастлив. Според изследванията жените са много по-чувствителни о мъжете, а нивата на стрес имат пряко въздействие върху състояния като диабет. Затова щастливите и спокойни жени в брака си, са и по-здрави.

Разбира се, когато се прекрачи границата, полезното може да се превърне във вредно. В този смисъл прекаленият контрол и ограничената свобода могат да доведат до обратния ефект. Нещастните бракове са опасни за сърцето и мозъка. Хората със спокоен, хармоничен и щастлив семеен живот имат много по-големи шансове да бъдат здрави и да живеят по-дълго.