Най-голямото проучване в историята на т.нар. near-death experiences или изследване на състояние, близо до смъртта, показва, че съзнанието на човек може да продължи изненадващо дълго, след като мозъкът напълно е изключил, пише io9.

Данните от изследването твърдят, че тези уникални изживявания са много повече от халюцинации и че дори самото определение за клинична смърт може би трябва да бъде променено.

Обикновено твърденията за усещане и осъзнатост след клиничната смърт се отхвърлят с аргумента, че това са илюзии и халюцинации и че не са показателни за истинското съзнание.

Мащабното проучване на проф. Сам Парния и екипът му от Университета на Саутхамптън обаче показва, че наближавайки състоянието на смърт, нашето съзнание изпитва доста широк набор от усещания. Подобни изживявания са истински и трябва да се взимат много по-сериозно.

Парния и екипът му са изследвали 2060 пациенти, жертви на сърдечен удар. От тях само 330 са оцелели, а от тях 140 твърдят, че са изпитали някакъв вид осъзнатост, докато са били връщани обратно към живота. Интересно е, че повечето пациенти нямат пълен спомен от усещането, което значи, че губят памет заради упойващите вещества или ефекта от щетите върху мозъка.

"Трябва да изместим границите на това, което считаме за декларация за смърт, съобразявайки се с различни състояния, които едва сега започваме да осмисляме", прави извод в доклада си професорът.