Пониженото съдържание на захар в някои алкохолни напитки не ги прави по-здравословни, съобщава „Дейли мейл“. Някои потребители погрешно вярват, че така приемат по-малко алкохол.

Особено податливи на това внушение са младите жени. 

Хората, приемащи редовно алкохол, са по-малко склонни да изчисляват приетите калории. Според учените много често калориите в алкохола се пренебрегват и една от причините е подвеждането от намаленото количество захар в някои напитки. 

Проучването на университета в Мелбърн сред повече от 500 жени цели да провери как те възприемат алкохолните напитки с ниско съдържание на захар, пише БТА. Показани са им различни видове алкохол – такъв, съдържащ много захар, и такъв с понижено съдържание. Макар участничките в проучването да са били предварително информирани, че продуктите са с идентично алкохолно съдържание,  жените са посочили напитките с понижено съдържание на захар като по-слабо алкохолни. 

Професор Ема Бойланд от европейската асоциация за изследване на затлъстяването казва, че едно от вредните последствия на алкохола е съдържанието на празни калории, които не водят до усещане за ситост. Така хората правят грешна преценка – ядейки и пиейки алкохол, те приемат повече калории. 

Резултатът е публикуван в специализираното списание Alcohol & Alcoholism.