Държите да тръгнете свежи за работа - или не искате да си легнете с мръсотията от изминалия ден? Ако не можете (или, както твърдят съвременни медици - не трябва) да се къпете два пъти дневно, кога е по-добре да си вземете душ: сутрин или вечер?

И двете имат предимства.

Плюсовете на сутрешния душ

Можете да минете и без кафе. Сутрешният душ подобрява циркулацията и кръвообращението - много по-ефективно от третото дълго кафе, на което разчитате да ви отвори очите.

Облекчава напрежението в мускулите. Събуждате се със схванат врат? Горещият душ помага за отпускане на стегнатите мускули. (Препоръчително докато сте под душа да правите същите леки разтягащи упражнения).

По-препоръчителен е за мазна кожа. Ако кожата ви е склонна към лъщене, знаете че нещата се влошават, докато спите. Един (за препоръчване хладен) душ измива мазния слой и същевременно затваря порите, като ги защитава от мръсотията навън.

Предимствата на вечерния душ

Най-добрия начин да се отпуснете след работния ден. Душът след работа сваля кръвното налягане и намалява стреса.

Ще заспите по-бързо. Един бърз душ преди лягане - с топла вода, е изпитан и доказан лек срещу безсъние. Защо? Защото е успокояващ и кара на тялото да започне да отделя мелатонин, сигнализиращ, че сънят е близо.

Чаршафите не се мърсят. Дори да сте най-чистият човек на Земята, мръсотията полепва. Първо по вас, после по спалното бельо. Вечерната баня означава, че завивките ще останат по-дълго време свежи.

Източник: purewow.com