Тялото ни съдържа около 60% вода и е съвсем естествено, че времето, прекарано във ваната, носи само ползи за здравето. Дори да нямате желание или време да се отдавате на водни бани всеки ден, трябва да знаете, че вземането на вана има и физически, и психологически ползи.  Препоръчително е да взимате вана 2-3 пъти седмично. Ако страдате от алергии или други кожни проблеми, консултирайте се със специалист.

Ето какви са ползите от ваната:

1. Улеснява дишането.

Времето, прекарано във ваната, носи ползи за белите дробове и увеличава количеството кислород, което поемате. А ако водата е топла и атмосферата е уютна, още по-добре. Това се дължи на налягането, което топлата вода оказва на гърдите – парата прочиства дихателните пътища и синусите, което улеснява дишането.

2. Подмладява ви.

Може би си мислите, че кожата ви е суха, защото няма достатъчно мазнина, но това не е вярно. Кожата ви търси начин да остане овлажнена - особено по време на студените месеци. Тук на помощ идва ваната. Не само че успокоява сухата кожа, но също има и антиейджинг ефект, като подобрява еластичността й, прави я гладка и намалява бръчките.

3. Помага срещу депресия.

Отпускаща ароматна вана, чаша вино, тиха музика – идеален лек срещу всякакви депресивни състояния. Срещу депресията се борят всякакви лекарствени средства и други методи, но няма по-добро лечение от природното, естественото – ето защо, ако сте предразположени към подобни състояния, ваната е едно добро решение.

4. Подобрява качеството на съня.

Ако вземате вана час или два, преди да си легнете, това може да подобри съня ви – отнася се най-вече за хора, страдащи от безсъние, или по-възрастните.

Ваната не само ще ви помогне да освободите стреса и напрежението – особено ако безсънните ви нощи са изпълнени с тревожни мисли. Ваната допринася и за отпускане на мускулатурата. Проучванията сочат, че ако слушате музика, докато си вземате вана, ще намалите и кръвното си налягане.

5. Облекчават възпаления на мускулите.

Може би си мислите, че единственият начин да облекчите състояние като възпалени мускули, е да си вземете ледена вана, но всъщност и топлата вана върши чудесна работа. Топлината помага на тялото да се отпусне, а ако прибавите и малко соли за вана, със сигурност ще облекчите болката и ще се отпуснете.

6. Прочиства ума.

Това означава да сте в съзнание и напълно отпуснати едновременно, като прочистите ума си от всякакви мисли, тревоги, притеснения. Ваната ви помага да изживеете мига тук и сега, да се насладите на всяко усещане.

Ето какво можете да направите, за да подпомогнете тези процеси:

* нагласете  приглушена светлина в банята

* затворете очи и си поемете дълбоко въздух

* пропъдете всякакви отрицателни мисли и чувства

* останете във ваната поне 20 минути

Brightside