"Изучавам ефектите, които тренировките оказват върху тялото - казва докторантът Чарлз Джеймс Стюарт от университета "Ковънтри". Ето защо не е изненадващо, че когато не съм в лабораторията, се старя да съм активен, като посещавам фитнеса или излизам за джогинг. За много хора обаче е трудно да излязат и да раздвижат телата си. Съвременният начин на живот не винаги ни улеснява в поддържането на здравословен и активен лайфстайл. 

Дори за човек като мен обаче упражненията не винаги са приятни. Нужно е многократно да се подтиквам към точката на умора и дискомфорт с надеждата, че ще бъда в по-добра форма и по-здрав." Ето защо Стюарт решава да провери дали горещата баня или дори престоят в сауната (които са далеч по-примамливи алтернативи) могат да бъдат сравними с тренировката.

Оказва се, че да. Поне според доказателствата, които британският учен е натрупал до момента. В най-общи линии горещата вана е полезна за сърдечносъдовата система, намалява кръвното налягане, възобновява клетките, дори действа като антидепресант.

Факт е обаче, че по време на тренировка се изразходва много повече енергия, да свалим излишните килограми и да увеличим мускулната маса. Чарлз Джеймс Стюарт e работил с доброволци, които са прекарвали еднакво време в гореща вана и в каране на велосипед. Когато температурата се покачва, тялото търси начини да изразходва излишната топлина, за да я регулира. Един от основните механизми за това е засилване на потока от кръв към кожата, разширяват се и кръвоносните съдове. Това улеснява производството на различни молекули в кръвта, които улесняват растежа на клетките, обновяването им и защитата на кръвоносните съдове.

А как стоят нещата със сауната?

Въпреки че основната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е еднаква. Основната разлика е в това, че във ваната се прибавя и хидростатично налягане - натискът от водата. То допринася за връщането на кръвта към сърцето. Още не е доказано, но е възможно това да е предимство. Изследвания върху действието на сауната и горещата вана се правят от 90-те години на миналия век. Едно от тях доказа, че взимането на гореща вана три седмици намалява нивото на кръвната захар у хората с диабет тип 2.