Специалистите дерматолози препоръчват да прекарваме всеки ден между 5 и 10 минути под душа. Вероятно това биха препоръчали и психолозите, ако ги питат, защото душът отпуска и спомага за освобождаване от стреса, натрупан през деня. Докато някои хора не могат да си представят деня без сутрешен душ, други предпочитат да отмият напрежението от деня чак вечерта. И въпреки че времето, в което си взимаме душ, зависи от личните предпочитания, тези, които избират да го правят късно вечер, всъщност могат да извлекат повече ползи за красотата и здравето си.

Ето 6 добри причини да вземате душ вечер:

1. Ще заспите по-бързо.

Вечерният душ отпуска тялото и ума, а когато го вземете в подходящото време, може да ви осигури и по-добър сън. Вземането на душ 90 минути преди лягане с топла вода може да помогне да заспите с около 10 минути по-бързо от обикновено. Това се случва, защото топлата вода леко понижава температурата на тялото, което от своя страна изпраща сигнал на организма, че е време за почивка и сън.

2. Отразява се добре на кожата.

Вземането на душ преди лягане оказва благо приятно влияние върху кожата – например може да помогне да се предпазите от акне. През деня косата събира бактерии и остатъци от продукти, а когато главата ви се отпусне върху възглавницата, всички тези замърсявания се пренасят върху калъфката на възглавницата, а след това - и върху лицето. Тъй като кожата ни се възстановява по време на сън, лягането с чиста и свежа кожа означава, че новите клетки на кожата ще бъдат здрави.

3. Може да облекчи състоянията ,предизвикани от сезонни алергии.

Ако страдате от сезонни алергии, вземането на душ вечерта може да спомогне за облекчаване на симптомите. Престоят навън означава, че алергените (като полени и прах например) попадат върху кожата и дрехите и ако не си вземете душ преди сън, те могат да се пренесат върху спалното ви бельо. Ако имате навика да вземате душ сутрин, обмислете дали да не смените рутината си и вместо това да предпочетете вечерен, за да избегнете неприятните симптоми.

4. Косата ви ще бъде по-здрава.

Ако миете косата си вечер, ще имате повече време да я оставите да изсъхне естествено. Това от своя страна ще запази блясъка и еластичността й за по-дълго време, тъй като бавното съхнене спомага за задържане на влагата. Сушенето на косата със сешоар в сутрешната бързина може да увреди кичурите, като ги направи слаби и податливи на накъсване.

5. Помага в борбата с прекомерното изпотяване.

Макар че сутрешният душ е чудесен начин да се освежите преди началото на деня, вечерният всъщност може да ви помогне да предотвратите появата на телесна миризма. Вземането на хладен душ преди лягане може да намали нощното изпотяване, от което страдат много хора.

6. Намалява появата на мускулни крампи.

Ако мускулите ви са чувствителни и възпалени след дълъг работен ден, вземането на топъл душ може да облекчи неприятните усещания. Топлата вода върху тялото спомага за успокояване на мускулното напрежение и се грижи за по-добър сън през нощта. Вземането на топъл душ вечер може също така да предотврати крампите на краката през нощта - често срещано състояние, което засяга до 60% от хората по света.