Учени от Сао Пауло показаха, че канабидолът - непсихоактивна съставка на канабиса – може да намали симптомите на депресия за продължителен период от време. Всъщност, тя е толкова силна, че една доза е била достатъчна, за да окаже ефект в рамките на една седмица. Поне при мишки.

Може би сте чували за канабидола през последната година. През юни Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри оралното приемане на тази съставка за лекуването на две редки форми на епилепсия. През ноември медицински продукти, създадени въз основа на канабиса, станаха достъпни във Великобритания - отново основно за лечение на епилепсия. Изследвания обаче показаха, че канабидолът оказва благотворно влияние и при хронична болка, гадене, предизвикано от химиотерапия, и дори психоза.

Виж още: Теория на марихуанизацията

За разлика от тетрахидроканабинола (съставката в марихуаната, която е отговорна за ефекта на „напушването“), канабидолът реално потиска психоактивните свойства на растението. Това означава, че добавки, създадени на базата на него, ще ни предложат множество ползи за здравето и вероятно няма да ни „напушат“.

За да проверят ефекта му върху депресията, учените решават да развият депресивни симптоми у плъхове и мишки. Общо 367 гризачи са получили малки дози канабидол, преди да бъдат подложени на тестове, които да измерят реакцията им към стрес (например да бъдат принудени да плуват).

Резултатите показват, че една доза от канабидолът е предлагала незабавно облекчение. Нещо повече – ефектът от нея е траел цели 7 дни (нещо, което не може да се каже за обикновените антидепресанти).

Виж още: Най-големите загадки за марихуаната, които учените още не могат да разрешат

Второ изследване, публикувано в Journal of Psychopharmacology, също показва, че канабидолът засяга невропластичните механизми в хипокампа (амоновия рог), които се свързват с депресията при хората.

Макар и находките да са особено обнадеждаващи, на този етап са изследвани единствено гризачи. Следващата стъпка е да се провери дали тази съставка ще има същия ефект и при хора.

Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Biology.