Един закоравял пушач продължава да е изложен на висок риск от сърдечносъдови заболявания цели 16 години след запалването на последната си цигара. Това твърди изследване на Университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси.

„По-важното в случая е, че нашите резултати потвърждават, че ползите от отказването на цигарите са огромни. Бившите пушачи могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания с 38% само за 5 години на въздържание", казва Меридит Дънкан, главният ръководител на проучването.

Виж още: Ракът тръгва още с първата цигара

Учените са ползвали данните от Framingham Heart Study – дългогодишно проучване, което стартира през 1948 г. и продължава и до ден днешен. В него участват 5200 възрастни доброволци от Фармингъм, Масачузетс, които учените наблюдават години наред. Вследствие на това успяват да научат кои точно фактори от начина на живот се свързват с развитието на сърдечносъдовите заболявания.

Framingham Heart Study е първото мащабно проучване, което открива връзка между, от една страна, пушенето, холестерола и високото кръвно и, от друга, проблемите с функцията на сърцето и инсулта. Неща, които днес възприемаме за общоизвестен факт. Всъщност терминът „рисков фактор“ е изкован от един от първите учени, участващи в този проект. Следващите изследователи разширяват проучването, като включват доброволци от различни раси, както и децата и внуците на първоначалните участници.

Виж още: 3 необичайни, но ефективни начина да откажете цигарите

Екипът от новото проучване анализира здравословното състояние на 8687 души, наблюдавани в продължение на 27 години – до момента, в който не са развили сърдечносъдови заболявания, не са умрели (или до края на 2014 г.). Нито един от тях не е имал сърдечносъдови заболявания, когато се е включил към изследването. Около половината от хората са били пушачи.

Резултатите показват, че 70% от сърдечносъдовите заболявания (например сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или инсулт) се развиват при онези участници, които са пушели най-малко по една кутия цигари в продължение на 20 години. Това са т.нар. закоравели пушачи - основният фокус на екипа на Дънкан. 

Статистките, разбира се коригирани, за да се вземат предвид следните неща: възраст, пол, ниво на образование, високо кръвно, диабет, индекс на телесната маса, холестерол и консумация на алкохол.

„Знаем, че има полза от отказването на цигарите, без значение колко дълго някой е пушел. Никога не е късно да ги спрете – коментира Дънкан. – Предишните оценки на риска от сърдечносъдови заболявания при настоящи и бивши пушачи, както и при хора, които никога не са палили цигара, стъпват на базата на симулирани данни (или на такива, които не взимат предвид дали даден човек пуши и/или с какъв интензитет). Ето защо ние смятаме, че не съществува достатъчно информация, която да показва какво всъщност се случва с хората в дългосрочен план на базата на изчисления, събрани от по-подробни проучвания.“

Виж още: 3 минути игра на Тетрис намалява жаждата за алкохол, цигари и храна

Революционно изследване, публикувано през 2013 г. в New England Journal of Medicine, открива, че пушачите, които нямат никакво намерение да откажат цигарите, могат да очакват, че ще живеят с около 10 години по-малко. Хората обаче, които спират на 40-годишна възраст, си спечелват обратно 9 от тези въпросни 10 години. Ако цигарите бъдат отказани преди навършването на 35, човек си възвръща всички 10 години. Ако закъснее и каже „Не!“ на цигарите между 45- и 54-годишна възраст, спечелва само 6 години повече живот.

Разбира се, тези цифри са чисто и просто статистически данни, които не са изсечени в камък. Въпреки това едно е ясно – ако спрат цигарите, младите пушачи могат да се възстановят от вредите, които пушенето им е причинило през годините.