Съществуват най-различни методи за отказване на цигарите днес. Дали обаче те работят? Най-успешни в борбата с тютюнопушенето се оказват стратегиите, насочени, както към физическия, така и към психическия аспект на зависимостта. 

1. На тъмно 

Купете си цигари, чийто вкус не харесвате (това е задължително условие) и ги поставете на видно място. Чувствате никотинов глад? Вземете си една цигара и се отправете към тоалетната. Или на някое друго място, където не прониква дневна светлина. Влезте вътре, но не палете лампата. С течение на времето ще установите, че никак не е приятно да се пуши на тъмно, особено когато и цигарите не са приятни. 

Коментар на психолога: 

Когато човек си забранява да пуши, той само засилва психологическата си зависимост към никотина. В тъмното вие не виждате нито цигарата, нито нейния дим и процесът на пушене загубва голяма част от привлекателността си. Ето защо, когато си създадете условия, при които ви е неприятно да пушите, вие постепенно ще започнете да посягате все по-рядко и по-рядко към кутията с цигарите. 

2. Спазвайте дистанция

Когато пушачът държи цигарата в ръка, мозъка му синтезира хормоните на удоволствието, наречени ендорфини. Опитайте се да прекратите този процес - или дръжте цигарата с пинсета, или пушете с плътни домакински ръкавици.

Коментар на психолога:

За пушача наистина са важни както тактилните, така и оралните усещания, които са обединени в едно. Нарушаването на динамичното равновесие между тях ще ви накара да не се наслаждавате чак толкова на никотина, който нахлува в организма ви.