Противно на това, което на някои им се иска да вярват, гледайки емблематични комедии като "Ананас експрес" (Pineapple Express), огромната част от актьорите всъщност не пушат марихуана на екрана и от края на 90-те години на миналия век почти не е палена цигара на снимачната площадка, пише Neatorama.

Най-малкото защото употребата на наркотици е незаконна и лесно може да вкара продукцията в сериозни проблеми, кинаджиите предпочитат да заменят опасните субстанции със сходно изглеждащи реквизити. Да не говорим, че ако главите им са сериозно замаяни, актьорите определено ще имат проблем и със запомнянето на репликите си.

Младата звезда Джейм Франко, който е известен с някои доста атрактивни роли, свързани с консумацията на "трева", пуши специални цигари, които уж трябвало да наподобяват ефекта от марихуаната без да са вредни или наркотични. Самият той обаче признава, че е изпушил огромна част от тях и не е усетил абсолютно нищо.

Други актьори прибягват до хербални цигари, които изглеждат достоверно, но не са вредни, тъй като не съдържат тютюн или никотин. Актьорският състав на хитовия сериал "Момчетата от Медисън авеню" изчислява, че заедно всички са изпушили около 200 000 подобни "зелени" цигари.

За ролята си в "Леон", 12-годишната тогава Натали Портман има клауза в договора, която позволява само пет сцени с цигара в ръка и нито една сцена с вдишване или издишване на тютюнев дим.