Никога не е твърде късно да се възползвате от предимствата на живота без тютюнев дим.

Според нов голям анализ на изследователи от Канада и Норвегия отказът от цигари – независимо на каква възраст се случва това - може да увеличи продължителността на живота с години.

"Отказването от тютюнопушене е абсурдно ефективно за намаляване на риска от смърт и хората могат да се възползват от тези предимства изключително бързо", казва ученият по обществено здраве Прабхат Джа от Центъра за глобални здравни изследвания в „Юнити Хелт Торонто“.

Ако един пушач успее да се откаже от силно пристрастяващия си навик до едно десетилетие, Джа и колегите му казват, че той може да се надява да живее почти толкова дълго, колкото човек, който никога не е хващал цигара през живота си.

Авторите на проучването обясняват още, че ако човек на каквато и да е възраст спре да пуши за по-малко от три години, той може потенциално да предотврати загубата на 5 години живот. Ако спре цигарите за едно десетилетие, може да предотврати загубата на едно десетилетие от живота си.

Колкото по-млад е пушачът, който реши да направи тази промяна, толкова повече ще се увеличи продължителността на живота му като цяло.

Обещаващите резултати са получени от наблюдателни проучвания в Норвегия, Обединеното кралство, САЩ и Канада. В продължение на 15 години учените проследяват здравословното състояние на близо 1,5 милиона възрастни, живеещи в тези страни с високи доходи. Изследователи от Центъра за глобални здравни изследвания в Канада и Норвежкия университет сега са анализирали въпросните данни по отношение на рисковете от тютюнопушенето.

Участвалите в проучването пушачи на възраст над 40 години и под 80 години са загубили средно около 12-13 години от живота си в сравнение с непушачите. Хората, които са успели да откажат цигарите за десет години, обаче, изглежда, че почти са елиминирали рисковете от смъртност, свързани със стария им навик.

Рискът от смърт от заболявания, пряко свързани с тютюнопушенето, като инсулт, сърдечен арест или рак, също бил значително намален.

"Много хора смятат, че е твърде късно да се откажат от пушенето, особено на средна възраст", казва Джа.

"Но тези резултати опровергават това схващане. Никога не е твърде късно, ефектът е бърз и можете да намалите риска при всички основни заболявания, което означава по-дълъг и по-качествен живот."

Разлики в очакваната продължителност на живота между бивши и настоящи пушачи, както и хора, които никога не са пушени. Те са изразени в години и разделени по пол. (Rin Cho, NEJM Evidence, 2024)

Настоящите констатации се потвърждават от предишни наблюдателни проучвания, в които ползите от отказването от тютюнопушене са свързани със значително подобряване на продължителността на живота, която понякога достига общо до десет години.

Джа и колегите му достигат до подобни цифри, използвайки голяма кохорта.

Резултатите им не означават, че последиците от тютюнопушенето са напълно обратими. При анализа рискът от смърт вследствие на белодробни заболявания не е толкова значително намален сред бившите пушачи, колкото при други здравословни състояния, което "отразява дългосрочното необратимо увреждане на дихателните пътища", казват изследователите.

Въпреки това отказването от тютюнопушене все още е най-добрият наличен вариант за подобряване на здравето и функциите на белите дробове сред пушачите.

Ако човек на възраст над 40 години спре да пуши в продължение на десет години например, той може потенциално да спечели близо 8 години живот, които би загубил заради рак. Това означава, че в тази рискова категория той изостава само с четири години от пушач, който никога не е пушил.

Някои предишни данни показват, че след десетгодишно непушене рискът от рак на белия дроб е наполовина по-малък от този при непушач на подобна възраст. След две десетилетия рискът от инфаркт или инсулт може да бъде равен на този при човек, който никога не е пушил.

Настоящите резултати показват, че тези ползи могат да бъдат реализирани още по-рано.

"Един от най-ефективните начини за значително подобряване на здравето е просто като помогнем на пушачите да откажат цигарите.", казва Джа.

"Това може да се направи със загриженост и без осъждане или заклеймяване, като се признае, че цигарите са конструирани така, че да предизвикват силно пристрастяване."

Изследването е публикувано в NEJM Evidence.

Източник: Science Alert