Само три минути игра на тетрис може да намали неустоимото желание за храна, цигари и алкохоля, сочи ново изследване.
 
Психолози са стигнали до заключението, че добрата стара игра Тетрис успешно разсейва вниманието и помага на хората да контролират апетита си. 

„Епизодите на непреодолимо желание обикновено траят само няколко минути, през което време индивидът си представя желаното нещо и удовлетворението, което то ще му донесе – обяснява един от авторите, проф. Джаки Андраде – Често резултатът от тези чувства е, че човекът се предава и консумира точно това, което се опитва да откаже. Но играейки Тетрис, дори за по няколко минути не позволявате на мозъка ви да създава тези примамливи образи, а без тях жаждата изблежднява.“

Учените са открили, че само след 3 минути игра на Тетрис, участниците в изследването им са изпитвали 24% по-малко желание да посегнат към нещо забранено, в сравнение с контролната група. 

Идеята да се използва Тетрис като разсейващ фактор се базира върху теорията, че визуалната представа е много важна при желанието за храна, алкохол и цигари, наред с други неща. Ако визуалната памет е заета с друго, желанието намалява, защото капацитетът на мозъка е ограничен.

След като се проведат по-нататъшни проучвания, сравняващи различни типове компютърни игри и различни групи хора, новото изследване може да предложи един лесен и достъпен начин да се помогне на хората в борбата с изкушенията.

Източник: PsyBlog