"Совите" може да не са това, което бяха, защото има начин да променят изцяло биологичния си ритъм. Това твърдят учени от Великобритания и Австралия в изводи от проведен от тях научен експеримент. Те излизат и със специални препоръки за хората, които са обърнали деня на нощ и нощта на ден, но искат да се променят, разказва сп. Sleep Medicine.

Изследователите подложили на експеримент 22 души, които имали трайно установен навик да си лягат след 2.00 ч. през нощта и да не стават преди 10 сутринта. В продължение на три седмици групата била събуждана два-три часа по-рано от обичайния си за ставане час и пращана на закуска. Обядът и вечерята също били строго по разписание независимо дали било делничен или почивен ден. Задължително условие било последното хранене за деня да е до 19.00 ч. вечерта.

 Резултатът бил впечатляващ – в края на експеримента всички доброволци съобщили, че вече се чувстват умствено и физически активни сутрин, а пикът в производителността им се "преместил" от вечерните часове в светлата част на деня. Участниците също отбелязали намаляване на нивата на стрес и депресивност.

Простичкият метод за промяна на объркания биоритъм подобрява психичното здраве, повишава производителността на труда през деня и намалява сънливостта, казват авторите на изследването. А поетапната промяна на режима действа укрепващо на физическото здраве и предпазва от внезапни промени в настроението.

Мениджър Нюз