Време е да се сложи край на диктатурата на чучулигите! Оказва се, че совите напразно са търпели столетия наред издевателствата на разни поговорки от рода на „Ранно пиле, рано пее...”. Ето 6 научни доказателства, че совите са по-добри от чучулигите.

1. Статистически, само 25% от жителите на планетата са чучулиги – т.е. ранобудници, които скачат от леглото по изгрев слънце. Значи, са малцинство и нямат никакво основание да се самоизтъкват като ролеви модел. Белгийският Университет в Лиеж публикува изследване, според което совите, макар и да се събуждат по-късно (следователно и малко по-дълго се разсънват), впоследствие през деня, по-дълго съхраняват ума си свеж и са по-работоспособни от чучулигите. По тази причина се задържат и по-дълго на работа след края на работния ден и са по-продуктивни.

2. Изследователи от Университета в Чикаго също са направили интересно откритие, според което совите са по-рискови натури по природа. От гледна точка на еволюцията и инстинкта за самосъхранение совите може и да не са прави със склонността си често да се впускат в начинания с непредсказуем край. Но пък са много прави, когато искат да постигнат нещо. Смелостта да рискуваш е ценено качество в днешния свят и сочено като фактор за успех. Именно с него, учените обясняват защо сред совите преобладават иноватори, изобретатели и инвестиционни банкери.

3. Учени от Университета в Милано пък обръщат внимание на факта, че повечето творчески натури са сови, а не чучулиги и, въобще творческите идеи и решения най-често се раждат вечер. Тук има и чисто практично обяснение: вечер по-малко ни безпокоят по телефона, електронната поща не ни затрупва с писмо след писмо, по-малко ни разсейват с въпроси, задачи и изисквания, което ни освобождава време и спокойствие за мислене. Но точно в това прекрасно време на тишина и покой, чучулигите вече се прозяват и искат час по-скоро да си легнат. А совите се чувстват в пика на своята активност.

4. Университетът в Мадрид публикува наскоро друго изследване, според което (чучулиги, простете!) совите са по-умни. Те проверили връзката между биологичния часовник и резултатите от многобройни IQ тестове и установили, че категорично, совите винаги са с по-високи показатели. При това, независимо от възрастта – и децата, и възрастните чучулиги се представят по-зле на тестове за интелигентост от връстниците си сови.

5. Учени от Университета Алберта пък открили, че совите, кой знае защо, са по-силни физически. При това, особено силни и издръжливи са мускулите на краката им, и то най-вече вечер и нощем. При чучулигите е точно обратното, силата им не зависи от различните часове на денонощието – еднакво слаби са по всяко време.

6. Совите освен това са и по-адаптивни. Американският психолог Дейвид Нивън доказва, че совите са способни да се приспособят към режима на чучулигите (повечето от тях са принудени така или иначе да го правят всеки ден) и могат (макар и да страдат) да стават рано и пак да бъдат продуктивни. Чучулигите в това отношение са напълно безполезни. Ако се налага, могат да си легнат по-късно, но само по изключение, а и продуктивността им вечер е толкова малка, че няма никакъв смисъл да ги мъчите. По-добре да си лягат и да не пречат на совите да творят

По материали от Psychology Today / източник: Мениджър Нюз