Една от най-мистериозните и често срещани болести - мигрената, явно се влияе сериозно от изисканите храни. За повечето хора френските сирена, шоколадът и червеното вино означават една чудесна вечеря, но за онези от нас с по-чувствителни глави те могат да са началото на нечовешко главоболие, прилошаване и свръхчувствителност към шум и светлина.

Д-р Ричард Липтън - директор на Центъра за изследване на главоболията към медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк, провежда проучване, според което отлежалите храни като някои сирена, сушените плодове и зрялото авокадо съдържат химикал, наречен тирамин, който може да действа като спусък за ужасните страдания.

Връзката между храната и мигрените отдавна е сред обичайните заподозрени, но досега те се свързваха най-вече с алкохола и кофеина, които имат свойството да свиват кръвоносните съдове. Сега тираминът се нарежда до тях като химически ключ към болката.

Тираминът се произвежда естествено в тялото при разпадането на една от аминокиселините. Нивата на химикала в храната нарастват, когато тя е стара, ферментирала или престояла (дори за да се подобри вкусът й). Тъй като последните проучвания доказват, че мигрените започват от мозъка, вероятно тираминът отключва някакъв химичен процес, който води до изменения в кръвоносните съдове и заслепяващата болка.

Не е ясно дали само вкусотиите са виновни, или е комбинация от фактори. Някои медици смятат, че сиренето може да ви удари в главата само ако сте стресирани, уморени или сте пропуснали фитнеса.

Наскоро учени установиха, че всичко опира до микроби, които живеят във вътрешните органи и до начина, по който те взаимодействат с химикалите в храната.

Мозъкът на склонните към мигрена не обича промените. Избягвайте да го стимулирате излишно, съветват лекарите, водете колкото се може по-рутинен начин на живот и внимавайте с внезапните пристъпи на глад - те често са признак, че болката наближава. В такива моменти ще трябва да забравите за шоколада - колкото и успокояващо да ви действа иначе.