Учени откриха вероятната причина защо шоколадът и виното отключват мигрена при някои хора: всичко опира до микроби, които живеят във вътрешните органи и до начина, по който те взаимодействат с химикалите в храната.

При тази злощастна химическа реакция, която се причинява от бактерии, химическите вещества, познати като нитрати и които се намират в шоколада, виното, обработеното месо и други храни, се превръщат в азотни оксиди като странични продукти. Те именно, както са показвали предишни изследвания, могат да причинят изключително силни мигренозни главоболия.

Учените от Калифорнийския универсиет в Сан Диего са анализирали 172 орални проби и 1996 не-орални проби. Резултатите са показали, че хората, които са получаали мигрени, са имали по-високи нива на вътрешни микроби, които могат да превръщат нитратите в споменатите азотни оксиди.

Източник: Science Alert