Жените, които страдат от мигрена, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт, свързана със сърдечни проблеми, съобщава „Дейли Телеграф“.

Това е първото проучване, което показва връзката между главоболията и повишената смъртност в ранна възраст, при хората със сърдечно-съдови заболявания.

В същото време се цитират и научни данни, че статините(лекарства за понижение на холестерола) могат да намалят вероятността от усложнения, свързани с мигрената.

„Резултатите затвърждават позицията, че мигрената трябва да се счита за изключително значим рисков фактор, когато говорим за сърдечното здраве на жените.“ казва доктор Тобиас Кърт от Колежа за обществено здраве в Берлин.

„Имайки предвид широкото разпространение на мигрената сред населението, съществува спешна нужда да се разкрият биологичните процеси, отговорни за нейната поява, и да се предприемат  мерки при пациентите, страдащи от силни главоболия.“, добавя специалистът.

„Рискът е сравнително малък за отделните пациенти, но продължава да е изключително важен за населението като цяло. Откритията от това проучване повдигат много нови въпроси. Трябва ли да лекуваме хората, страдащи от мигрена с аспирин и статини?“, пита Ребека Бърч от Медицинския факултет на Харвард в материал свързан с изследването.

Изследователите са съгласяват, че има нужда от нови проучвания, за да се разбере дали резултатите при мъжете са по-различни.