По правило с алкохол не бива да се злоупотребява, но това ново научно изследване на Университета Дюк, щата Северна Каролина ни кара да се замислим за реалните ползи и вреди от течностите с висок градус, пише Science News.

Освен че в краткосрочен план голямото количество алкохол причинява замайване, то може също така да стимулира допълнително мозъчните ви клетки. Продължителната употреба на алкохол повишава нивата на ацетат в мозъка. Ацетатът е богато на енергия производно на алкохолния метаболизъм. Проучването показва, че хора които пият поне по 8 чаши алкохол на седмица получават и повече енергия от ацетата в сравнение с онези, които пият по-умерено.

Ацетатът е по-известен като химична съставка в оцета, но когато хората пият чаша вино или бира, техният черен дроб разгражда алкохола и изпомпва остатъците от ацетата. След това кръвта разпределя ацетата по тялото, включително и до мозъка. Когато в кръвта се събере достатъчно ацетат, мозъкът повишава способността си да го изгаря и придобива допълнителна енергия.

"Очаквахме, че хората с високо съдържание на ацетат в кръвта ще имат повече енергия, но наблюдаваният ефект бе многократно по-голям от предвижданията ни", казва Греъм Мейсън, съавтор на изследването.

Следващата стъпка от изследването на екипа е да установи дали приема на ацетата може да улесни процеса на отказване на алкохола.