Само щипка сол на ден - новата препоръка за здраво сърце

08 март 2019 г., 17:02
203

Снимка: vihrogone / Shutterstock

Aмериканската национална академия на науките въведе ново ограничение за количеството сол, която може човек да си позволи да приема с храната без риск за здравето. Досега, тя беше 2,3 г, но академията я редуцира до 1,5 г. Смята се, че това ще снижи риска от сърдечносъдови болести, предаде в. "Дейли мейл".  Новата препоръка на практика означава да изключим почти напълно солта от храненето си. За ориентация, една чаена лъжичка сол се равнява на 8 г, което е далеч над новата, препоръчителна норма. А тя е всъщност колкото добре познатата стара народна мярка, една щипка.

Досега препоръката се основаваше на "горна граница", използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда. Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.

Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане.То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.

Променени са и препоръките за калия, който е естествена съставка на храни като бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 гр до 3,4 гр калий дневно според новите норми. Калият има обратен ефект на солта - той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Източник: Мениджър Нюз

Ключови думи:
Коментари