17-годишен тийнейджър е претърпял непоправима загуба на зрението, след като години наред живял на "диета" от чипс и пържени картофи, предаде BBC News. 

Очни лекари в Бристол Англия, са поели медицинската грижа за младежа, след като зрението му се влошило до степен на слепота. Поставената от тях диагноза е хранителна оптична невропатия.

Когато става гимназист, тийнейджърът започва да се храни предимно с пържени картофи, чипс и бял хляб, от време навреме с тънък резен шунка или наденица.

Тестове са разкрили, че младежът има тежки дефицити на витамини и увреждане от недохранване.

Момчето, чието име не се разкрива, е посетило личния си лекар на 14-годишна възраст с оплаквания от умора и че не се чувства добре. По това време е установена диагноза дефицит на витамин B12 и са му предписани хранителни добавки. Той обаче не е подобрил начина си на хранене. В следващите години е бил откаран в Очната болница на Бристол заради прогресивна загуба на зрението, посочва Annals of Internal Medicine.

„Диетата му е била по същество порция чипс от местния fish and chips магазин всеки ден. Освен това хапвал често и пакетиран чипс, и само  понякога резен бял хляб с резени шунка, без никакви плодове и зеленчуци", коментира д-р Дениз Атън. Момчето обяснило това с отвращение към определени вкусове на храната, които просто не можело да понася и затова чипсовете били преобладаващата храна, която той искал и чувствал, че „може да яде“.

Назначените от д-р Атън и нейните колеги изследвания установили тежък дефицит на В12 в организма му, както и на някои други важни витамини и минерали, сред които мед, селен и витамин D.

Освен нарушеният баланс на полезни вещества, лекарите констатират и значителна степен на недохраненост и загуба на костна плътност, което според тях е шокиращо за пациент на неговата възраст. Когато се обърнал за помощ към тях, той вече имал т.нар. лепи петна в зрението си, което автоматично го прави неспособен да шофира в бъдеще. Почти не можел да чете и гледа телевизия, както и да разпознава лица. 

Хранителната оптична невропатия - състоянието, което младежът има - е лечимо, ако бъде диагностицирана рано. Оставени твърде дълго, обаче, нервните влакна в зрителния нерв умират и увреждането става трайно.

"Много по-добре е да приемате витамини чрез разнообразна и балансирана диета", съветва д-р Атън, като предупреждава, че предозирането на някои от тях, включително витамин А, също може да бъде вредно.

Веганите са изложени на повишен риск от проблеми със зрението, свързани с дефицит на B12, ако те не заместват това, което може да им липсва, когато изключват месото от диетата им, предупреждава още д-р Атън.

Източниците на витамин В12 за веганите включват: зърнени закуски, обогатени с B12; неподсладени соеви напитки, обогатени с витамин В12; екстракт от дрожди, като Marmite, който е подсилен с витамин В12.

Oт 2016 г. правителството на Обединеното кралство препоръчва ежедневно добавяне на витамин D (10 микрограма/400 международни единици) за всички между октомври и март.

Източник: Мениджър Нюз