Австралийски студенти изработиха простичък воден филтър с помощта на опаковка от чипс и стъклена тръба. По този начин те се надяват, че ще намалят милионите смъртни случаи по света, предизвикани от замърсена вода, пише Science Alert.

Екипът, ръководен от инженера Крис Бирзер използва цилиндър, разрязан наполовина и покрит с отразяващ материал (от фолио на опаковка на чипс). Когато светлината достигне цилиндъра, тя се пренасочва към 1.5-метрова стъклена тръба.

„В тази тръба тече вода. Съвсем бавно. Когато светлината достигне до нея (и по-специално ултравиолетовата радиация тип А), тя реагира с течността и я кара да произвежда кислородни радикали. Именно последните убиват патогените - казва Бирзер пред ABC News. – Опаковките на чипс ни вършат идеална работа. На практика взимаме боклук, койтоникой не използва, и го прилагаме за нещо добро.“

Това устройство може спокойно да бъде приспособено така, че да работи с по-големи количества вода. Могат да бъдат пречистени до 40 литра вода за 4 часа. И всичко това струва само 67 долара.

В момента екипът на Бирзер тества своето устройство в подбрани общности в Папуа Нова Гвинея.