Полицаи разкриха извършителя на убийство, извършено пред цели 32 години, с помощта на най-малката ДНК проба въобще – еквивалента на 15 човешки клетки.

Техниките, които правят това постижение възможно, не са нови. Впечатляващото в случая е друго – количеството ДНК, чрез което е направено самото разкритие: едва 0,12 нанограма. Това е по-малко от който и да е друг случай в историята. За справка – количеството ДНК, използвано в комерсиалните тестове днес, е от 750 до 1000 нанограма.

Стефани Айзъксън е само на 14, когато на път за училище неизвестен човек я напада, изнасилва, бие и удушава. ДНК от убиеца е открито по тениската ѝ, но множеството опити да се анализира се оказват неуспешни. Повече от три десетилетия случаят на Стефани остава неразрешен.

Преди 9 месеца обаче тексаската компания „Отрам“, занимаваща се с геномна секвенция отправя едно доста интересно предложение на главното полицейско управление на Лас Вегас (LVMPD). „Отрам“ казва, че наскоро е получила анонимно дарение, което трябва да бъде използвано за проучването на едно „студено досие“ (т.е. неразрешен случай). Няма значение кое, важното е да е от LVMPD.

“Случаят на Стефани бе избран заради минималните количества ДНК доказателства, с които разполагахме – обяснява лейтенант Рей Спенсър от LVMPD по време на прес конференция. – В резултат на това ние идентифицирахме Рей Марченд – той бе положително идентифициран като човека, който извършва сексуално посегателство върху Стефани и я убива през 1989-а.“

През последните няколко десетилетия ДНК анализът претърпя сериозни промени. Някога той бе възприеман за научна фантастика, днес може да бъде закупен като подарък за рожден ден. Комерсиалните ДНК тестове могат да ви разкрият подробности за вашия етнически произход и медицинската ви предразположеност към различни заболявания. Те се използват и в медицинските изследвания, участват в битката с пандемията от коронавирус и често служат за разрешаване на различни престъпления. През 2018-та например техника за генетична генаология помогна за залавянето на убиеца от Голдън Стейт, който убива 12 души и изнасилва 51 през 70-те и 80-те.

Убиецът на Стефани е идентифициран с подобна техника. В рамките на 6 месеца „Ортрам“ изгражда генетичен профил от останките от ДНК доказателствата, който впоследствие съпоставят с база данни за предците. Те успяват да напаснат ДНК-то с братовчед на потенциалния убиец на Стефани. Така идентифицират и самия убиец – мъж, който през 1986-а е обвинен в убийството на 24-годишната Нанет Вандерберг (която също е била удушена), но случаят е бил изоставен поради липсата на доказателства, a 9 години по-късно заподозреният се самоубива.

Това постижение ще допринесе за разрешението на много други случаи, които дълго време са се смятали за „студени“ или неразрешими, казва шефът на „Отрам“ Дейвид Митълман пред Би Би Си.

Няма доказателства, че Стефани е познавала своя убиец. Според лейтенант Спенсър нападението изглежда е било случайно, което е намалило значително шанса случаят да бъде разрешен по онова време.

„Радвам се, че откриха кой е убил дъщеря ми – казва майката на Стефани – не вярвах, че случаят ще бъде разрешен.“

Източник: IFLScience