Най-опасното място на света за една жена не е някоя мрачна уличка в краен квартал, бойното поле или работното й място, а нейният собствен дом.

Това сочи нов доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН), посветен на убийствата на жени и момичета по целия свят.

От всички 87 хил. убити жени през последната година около 50 000 от тях са станали жертва на своя интимен партньор или близък член на семейството. Т.е. на всеки 10 минути една жена бива убита от човек, когото познава. Близо 30 000 от убийствата (около 34%) са дело на интимни партньори. Всеки ден 137 жени умират от ръцете на член на семейството.

Това е тенденция, която в световен мащаб бележи възход, въпреки множеството програми, чиято цел е да изкоренят насилието срещу жените, и въпреки новите закони в дузина страни. През 2012 г. около 47% от всички убийства на жени са били извършени от интимен партньор или член на семейството. През 2017 г. тази цифра нараства до 58%.

В световен план един мъж е около 4 пъти по-вероятно да бъде убит в сравнение с една жена. Въпреки това когато става дума за убийства, извършени от романтичен партньор или роднина, жените са по-често срещаните жертви. Особено ако са във връзка с насилник. Често обаче престъпленията са и на религиозна основа (т.нар. убийства на честта).

„Макар и по-голямата част от жертвите на убийства да са мъже, жените продължават да плащат по-голяма цена заради половото неравенство, дискриминацията и отрицателните стереотипи. Много по-вероятно е и да станат жертва на своя интимен партньор или на член на семейството“, казва Юри Федотов, изпълнителен директор на СНПООН.

Жените са изложени на най-голям риск от убийство от интимен партньор или член на семейството в Африка (3,1 жертви на 100 000 жени). Тази степен е висока и в Америка (1,6 на 100 000), както и в Океания (1,3) и Азия (0,9).

От всички световни региони в Европа има най-малко жени, станали жертва на интимен партньор (0,7 на 100 000).

Според СНПООН е нужно да бъдат прокарани още закони. Да се разработят допълнителни програми, които да се борят срещу насилието. Особено такива, които възприемат мъжа като ключов фактор за „промяната на културните норми, за загърбването на насилническата мъжественост и половите стереотипи“. СНПООН подчертава, че могат да бъдат постигнати големи успехи, ако има по-добро сътрудничество между органите на реда и съдебната система.

Източник: IFLScience