Хувърингът е психологично насилие, основано на лъжи и преследване на жертви чрез агресия. Много често патологичният насилник се опитва да ви „засмуче“ обратно и да поднови прекъснатата връзка. Съпротивлявайте се, защото това със сигурност не е любов.

Хувърингът (от англ. hoover — прахосмуча) е термин, използван за описание на нарцисист или социопат, който пробва отново да ви впримчи след период на раздяла чрез настойчивост, натрапване и оказване на натиск. Хувърът действа напористо, нагло и безцеремонно, като не се старае да намери индивидуален подход към вас, а често прилага шаблонни ходове. По правило с хувъринг си служат насилниците, към които се причисляват и психопатите и нарцисистите.  Разбира се, хувърингът не бива да се бърка със ситуации, в които човек се опитва да привлече върху себе си внимание, проявява интерес или се стреми към помирение и възобновяване на отношенията.

Партньорът, който не е прекъснал окончателно емоционалната връзка и вярва, че нещата са поправими, може да се поддаде на увещанията на хувъра (които по принцип превишават границите на нормалното), а после да пострада. Целта на хувъра е да оплете бившия си партньор/партньорка в мрежите си и да продължи да го/я използва като ресурс. Деструктивният партньор не съжалява, не се променя, а просто ловко си служи с различни инструменти, за да създаде илюзия за възродена любов.

Типични форми на хувъринг

1. Тотално разкаяние

Психопатът, нарцисистът или всеки друг насилник може убедително да демонстрира пълно разкаяние за всичко сторено от него. Ще си посипва главата с пепел и ще се съгласява с всичките ви обвинения. Но в неговото „разкаяние“ обикновено няма никаква осъзнатост и желание да поправи нещо.

2. Шаблонно, еднотипно и повърхностно съдържание

Бомбардировка от любовни признания: съобщения, картички, гифчета, емотикончета. Решаващо е количеството, а не смисълът и качеството.

3. Игнориране на позициите и границите на онзи, към когото е насочен

Обратната връзка от обекта на бомбардировката не се взима под внимание. Неговата/нейната роля е сведена до това да приема признанията и съобщенията, а не да изказва мнение за целесъобразността на всичко това.

4. Обещание за всичко и веднага

Хувърът ви обещава щастливо бъдеще и изпълнение на всичките ви желания. Ако в момента ви хрумне нещо и помолите за него, той охотно ще обещае да изпълни и това. На практика обаче нищо не се осъществява, всичко е за да ви хвърли прах в очите.  

5. Молба за помощ

Хувърът може да се представи за жертва, като ви разкаже за всевъзможните нещастия и болести, които са му се струпали на главата. Може даже да ви помоли за помощ и да ви обвини в безчувственост и бездушие, ако му откажете.

6. Натрапва ви ролята на жертва

Ето още един хитър ход. Не ви моли направо да се съберете, а ви внушава постоянно, че го чакате, че искате да се заедно, че му звъните и после затваряте.

7. Атака чрез трети лица

Може да включи в обсадата роднини, приятели, деца, колеги. Най-изобретателните може дори да организират флашмоб като на кино.

8. Затрупване с подаръци

Някои хувъри не се скъпят за подаръци. Тази тактика проработва най-вече, когато преди това този човек не ви е подарявал нищо, а сега изведнъж демонстрира щедрост. Всичко това е временно, спо-късно току-виж си поискал подаръците обратно!

9. Активност по разни направления

Може да ви атакува по различни канали за комуникация. Например да ви посещава често в работата, да идва във фитнеса, в който тренирате и т.н.

10. Шантаж и заплахи

Има хувъри, които не проявяват излишна сантименталност. Веднага започват да ви заплашват и се опитват да диктуват условия.

11. Газлайтинг

Може активно да ви втълпява, че се държите неадекватно, отказвайки се от възможността да бъдете с него.