Жертвите на Синдрома на разбитото сърце не се възстановяват от само себе си, без лекарска помощ, а пораженията върху здравето са трайни. Това установиха шотландски учени след подробно изследване.
В изследването вземат участие 52-ма души от двата пола. Обект на изследователския интерес е дали болестта дава някакви отражения върху здравето, или е просто психично състояние. Известно е, че т.нар. „синдром на разбитото сърце“ е свързан с емоционален или физически стрес и може да доведе до сърдечна слабост и недостатъчност, а в определени случаи е възможно да предимвика и по-сериозни последици за здравето.
Получените резултати дават на учените основание да признаят Синдрома на разбитото сърце за болест, която оставя дълготрайни поражения на сърцето, като уврежда и сърдечния мускул.Като по-чувствителни в плен на болестта по-често се оказват жените. Синдромът имитира сърдечна криза - болка в гръдния кош и лявата ръка. Тя се придвижва понякога към горната челюст, затруднява дишането, появяват се внезапни позиви за повръщане, световъртеж, а понякога избива и студена пот. И ако преди се смяташе, че тези усещания са по-скоро „самовнушения“, то днес са обект на лекарско внимание, защото това състояние далеч не е невинно, нито въображаемо, а има дълготрайни последици. Проучването на изследователите сочи, че ако човек остане жертва на синдрома в продължение на четири месеца, състоянието води до развитие на фиброза, т.е. трайно увреждане на сърдечния мускул.

Симптомите на синдрома на разбитото сърце са много близки до тези на сърдечния удар и  може да включват ангина пекторис (болки в гърдите), недостиг на въздух, ниско кръвно налягане и временна сърдечна недостатъчност. Въпреки това сърдечният удар често е вследствие на кръвни съсиреци или запушени артерии, но това не са симптоми на пациенти със синдрома на разбитото сърце. Често синдромът на разбитото сърце минава сравнително бързо и рядко води до фатални или постоянни сърдечни щети. Но за това е нужно да си помогнете и самите вие. Помислете дали си струва да разбиете живота си за човек, който не желае да бъде с вас?

Цветелина Велчева