Любовта не е лесна на никоя възраст. Нито има правила, нито се оставя да й бъде заповядвано, нито се подчинява на разума. Въпреки че понякога е добре да има известна доза разум, любовта е чувство и наслада.

Любовта обаче може да бъде и мъка. Понякога прекрачваме границата и се вкопчваме в някого, без да си даваме ясна сметка, че се унижаваме, че подронваме достойнството си, а че по този начин отблъскваме човека отсреща още повече.

Ето как да се отдръпнете по-лесно и безболезнено от човек, който не отвръща на чувствата ви.

1. Примирете си. Просто се научете да живеете с факта, че този човек няма нужда от вас, че просто може да оцелее без вас, въпреки че вероятно си мислите как няма да намери по-добра, по-умна и със сигурност такава, която да го обича повече. Ако можете да признаете пред себе си, че партньорът не ви обича, половината битка е спечелена.

2. Не губете достойнството си. Не показвайте колко сте зависими от партньора си. Не показвайте колко ви липсва или колко ви е ранил. Ако усещате, че любовта му към вас е намаляла и у него има необратима промяна, запазете достойнството си.

3. Задайте си въпроса: „Мога ли да живея без този човек?“. И след като си отговорите, се запитайте дали наистина това е най-доброто, което можете да намерите. Това ли заслужавате – човек, който не отговаря на любовта ви с любов, на грижата с грижа.

4. Разсейте се с нещо друго. Далеч от очите, далеч от ума, са казали хората. Колкото повече се вторачвате в чувствата си, толкова повече се самонаранявате. Не бъдете мазохисти в такъв момент. Това трябва да бъде вашият девиз, ако искате да преодолеете несподелената си любов. Стойте възможно най-далеч от любимия човек.

5. Намерете човек със същите проблеми. В този момент сродна душа може да ви стане всеки, който е бил или в момента се намира във вашето положение. Без да се вманиачавате, разбира се, но за определено време е важно да споделяте мъката си с човек, готов да ви изслуша и истински да ви разбере. Ако не искате да споделяте с никого, обърнете се към някое хоби – изкуството например.

6. Обичайте себе си. Когато човек е наранен, обикновено забравя за себе си, занемарява се, отпуска се. Не го правете, защото рискувате да попаднете в един порочен кръг. Погрижете се за външния си вид и за здравето си. Направете нещо, което обичате. Не си мислете, че колкото повече страдате, толкова по-големи шансове има любимият да види това и да се върне при вас.

Животът ви е даден, за да го изживеете с радост и благодарност. Никой не заслужава да се съсипвате заради него.

Повтаряйте си, че сте ценен човек, че заслужавате повече и вярвайте, че истинската любов ви очаква. Най-доброто предстои.

Цветелина Велчева