Любовта може да те издигне до небето и да те понесе на крилете на щастието, но може и да срине целия ти свят. Преодоляването на една раздяла може да бъде изключително мъчителен процес, който дори да попречи на останалата част от живота ви. Ето някои съвети от психолозите как да се справите с това изпитание в 5 стъпки:

1. Пренаредете дома си.

Особено ако сте живели заедно с партньора си в него. Промяната е винаги от значение и оказва пряко влияние върху психичното ви здраве. Подсъзнателно свързвате всичко с партньора, с когото вече не сте. Трябва да започнете отнякъде. Приберете или изхвърлете предметите, които ви носят лоши спомени, и си вземете нещо ново. Пренареждането на дома може да се окаже ползотворно. Първо да свикнат очите с промяната, а после – и сърцето, и разумът.

2. Запишете чувствата си.

Можете да ги излеете под формата на писмо към бившия, без да го изпратите, разбира се. Можете да го напишете до най-добрия си приятел или към самия себе си като в дневник. Ще се изненадате колко товар ще падне от плещите ви, ако се опитате да облечете чувствата си в думи.

3. Прекъснете връзката.

Ако можете, освободете се от всичко, което ви свързва с бившия ви партньор. Преди всичко изтрийте контакта му. Ако сте се разделили като добри приятели, което рядко се случва, можете да поддържате връзка, разбира се, но ако случаят не е такъв и всяко напомняне ви носи болка, трябва да се погрижите за себе си. Избягвайте общите ви познати, както и местата, които ви напомнят за този човек.

4. Намерете си хоби.

Можете да се запишете на някакъв курс, за да започнете нещо ново, което няма нищо общо с бившия. Вземете си домашен любимец, за да пренасочите вниманието си и да трансформирате негативните чувства в обич и грижа. Всичко това ще ви даде възможност и да се запознаете с нови хора.

5. Не се затваряйте в себе си.

Вероятно имате нужда от някакъв период на усамотение и осъзнаване. Но не потъвайте. Не прекалявайте с усамотението. Не пренебрегвайте приятелите си и се старайте да поддържате някакъв социален живот. Отначало ще е трудно и нищо няма да има смисъл, но рано или късно ще сте благодарни, че сте постъпили точно така.