Коя е най-важната храна, която трябва да консумираме през деня? Изследване показва, че закуската ни трябва да е особено богата на протеини. Това ще засили отделянето на невротрансмитера допамин, което, от своя страна, ще намали драстично глада ни в по-късните часове. 

"Хората пропускат закуската по най-различни причини. Това обаче само засилва глада ни за храна и най-вече - за продукти, богати на мазнини. Резултатите ни показаха, че ако хапвате здравословно рано сутрин, ще имате по-малка нужда от сладко през деня", обяснява д-р Хедър Лайди, доцент по хранене и физиология на упражненията.

Не случайно наричат допамина "хормон на щастието". Той се отделя дори тогава, когато ядете, и е способен да контролира желанията ни за различни видове продукти. Така например ако хапнете шоколад, ще се отдели определено количество допамин, което от своя страна ще ви донесе усещане за награда и удовлетвореност. 

“Нивата на допамин са притъпени при хора, които имат наднормено тегло или са затлъстели по здравословни причини. Това означава, че e необходима много по-силна стимулация (в случая - храна), която да предизвика усещането за награда и задоволеност. Наблюдавахме подобни ситуации при хора, които имат навика да пропускат закуската”, коментира Лайди.

“Нужно е да се противодейства на преяждането (и да се предотврати покачването на теглото, което настъпва в резултат на това). Именно поради тази причина се опитахме да идентифицираме онези поведения (и диетични навици), които  хем осигуряват усещанията за награда и задоволеност, хем намаляват глада за богати на мазнини храни.” Хапването на закуска, богата на протеини, е един от тях.

Източник: Psy Blog