Екип немски учени изработи миниатюрна камера, която може да се използва в медицината, за наблюдения и охрана или пък в роботиката, пише Tech Radar.

Тъй като микроскопичните размери на камерата правят невъзможни използването на нормални лещи, създадени по традиционен начин, екипът е прибегнал до триизмерно принтиране, изработвайки лещата на камерата слой по слой. Според учените, този качествено нов начин за изработка буквално променя мисленето и начина, по който се подхожда към създаването на малки камери.

Така създадената леща е с широчина от едва 0.1 милиметра, а процесът по нейния дизайн, приготвяне и тестване отнема няколко часа.

"Безпрецедентната гъвкавост на този метод поставя възможности за създаването на триизмерно принтирани миниатюрни инструменти като сензори, детектори, ендоскопи и дори мини-дронове и роботи с автономно зрение", казват учените.

Въпреки скромните си размери, при тестовете камерата е показала висока степен на оптична мощност. Тя спокойно може да се постави на върха на игла на спринцовка и да се инжектира в човешкото тяло. Там тя може да функционира като ендоскоп, позволявайки на лекарите да разглеждат тялото отвътре.