Камера, широка едва половин милиметър, може да прави снимки досущ като истински фотоапарат с обектив, който е 500 000 пъти по-голям като обем. Тя е дело на учени от Принстънския университет и Вашингтонския университет. Технологичният пробив би могъл да намери приложение в медицината или роботиката.

Камерата, описана подробно в Nature Communications, работи благодарение на т.нар. метаповърхност. Този материал е покрит с 1,6 млн. цилиндрични стълбове – размерът на всеки един от тях е колкото ХИВ частица. Всеки стълб изпълнява ролята на оптична антена и има изключително прецизен дизайн. Благодарение на това камерата може да поеме цялата светлина, отразявана от даден обект.

Веднъж щом светлината попадне в метаповърхността, тя достига до интегрираната оптична повърхност и се обработва от еднопроцесов алгоритъм. Цялата тази структура е известна като невронна нано-оптика и представлява значителна стъпка напред спрямо предишните модерни микрокамери.

Източник Princeton University

„Бе истинско предизвикателство да създадем и настроим тези малки микроструктури по такъв начин, че да правят това, което искаме – заяви Итън Ценг от Принстънския университет. – Досега не бе ясно как вплетем милионите нанструктури с алгоритмите, занимаващи се последващата обработка, за да можем да направим широкоъгълни RGB снимки“.

Следващата цел на учените е да разширят изчислителните способности на камерата. От една страна, те ще подобрят качеството на фотографиите, а от друга, ще се опитат да направят така, че да може да разпознава обекти и други характеристики, което от своя страна би променило облика на медицината и роботиката.

Източник: IFLScience