Мразите начина, по който изглеждате на снимки? Съжаляваме, но това може наистина да е вашето лице. Ново проучване показва, че ни е толкова трудно да разпознаем как всъщност изглеждаме на снимки, че е може би по-добре да дадем на непознат да избере следващата ни профилна снимка.

Проучването има за цел да разкрие предизвикателствата при идентифициране на самоличността с помощта на снимки при граничен контрол. Но също така обяснява защо е толкова невъзможно да намерим снимка, на която да се харесваме. Явно сме заблудени за това как светът ни възприема.  Учени от UNSW в Австралия са открили, че хората се справят 7% по-зле от непознати при оценяване на своята приликата със снимки.

Как може непознати да разпознават собственото ви лице по-добре от самите вас? Отговорът се крие в ефекта на постоянното излагане, който ни кара да предпочитаме нещо, което ни изглежда по-познато. Този ефект е причината да мразим гласа си на запис. Толкова сме привикнали към звука, който чуваме в главата си, че гласът на записа ни звучи просто грешен.

Външният вид, с който сме привикнали, е отражението в огледалото, където чертите ни са обърнати. Това не значи, че изглеждаме по-лошо или по-хубаво в истинския живот, а само че предпочитаме отражението си, защото сме свикнали с него. Това вероятно обяснява защо харесваме повече селфитата си пред снимките ни, направени от друг човек.

Вече имаме научно доказателство, че нямаме представа кога изглеждаме добре или как изглеждаме като цяло… може би най-накрая ще спрем суетенето пред огледалото?