Нова фото услуга, захранвана от изкуствен интелект и наречена Deep Nostalgia™, кара статичните снимки да оживяват (досущ като движещите се фотографии в „Хари Потър“). Ефектът е страхотен и честно казано – леко зловещ.

Услугата се предлага сайта за генеалогия My Heritage и е създадена специално за хората, които искат да анимиран лицата на своите любими – на тези, които може би са починали, или на предци, които никога досега не са виждали.

Идеята е доста интересна и всеки, а в социалните мрежи вече е пълно с истории на хора, които буквално са се разплакали, след като са видели движещите се лица на свои приятели и роднини, които са загубили преди години, или са се „срещнали“ за първи път със своите предци.

Източник: My Heritage

Междувременно различни ентусиасти отведоха тази идея дори по-далече. Те решиха да проверят какво би станало, ако накарат изкуствения интелект да раздвижи лицата и на исторически личности като Мария Кюри, Амелия Еърхарт и Чарлз Дарвин.

Източник: My Heritage

Технологията дори работи и при статуи и картини – ако някога сте искали да срещнете празния поглед на Давид на Микеланджело или сте си мечтали маската на Тутанкамон да оживее, сега е моментът.

Източник: My Heritage

Технологията Deep Nostalgia™, дело на технологичната компания D-ID, използва предварително записани видеа на лицеви движения. Тя пресъздава по дигитален път естествени движения посредством алгоритми, определящи кои точно биха работили за всяка една снимка (в зависимост от позата на обекта).

Просто качвате своята снимка (трябва да се регистрирате за безплатен MyHeritage акаунт) и оставяте цялата останала работа на изкуствения интелект. Само след няколко секунди фотографията ще оживее пред очите ви. Уви, крайният резултат е видео без аудио, траещо едва няколко секунди. Освен това технологията не може да пресъздава и липсващи лицеви характеристики – например зъби или уши – или когато очилата закриват частично лицето.

Въпреки това, в зависимост от качеството на качената снимка, крайният ефект може да бъде страховито добър.

Източник: IFLScience