Повечето от нас не се наспиват добре. И въпреки това всеки изглежда има мнение за най-добрите начини да получим пълноценен сън.Но как да намерите най-подходящия метод за вас?Ето развенчани някой от най-големите митове за съня, подбрани от IFL Science:

Мит #1: Всеки трябва да спи по 8 часа

Истината -  Оставете хронометъра. Въпреки, че някои от нас се чувстват най-добре след осем часа сън, други се задоволяват със седем, девет или дори четири часа. Всичко зависи от фактори, включително генетика, възраст и ниво на активност.

Мит #2:  Алкохолът ви кара по-лесно да заспивате

Истината – Въпреки че може да ви накара да се чувствате сънливи, пиенето на алкохол в действителност е по-вероятно да наруши съня ви. Австралийско проучване установи, че хората, които пият алкохол преди лягане страдат от нарушен сън.

Има доказателства, които предполагат, че тялото трябва да се справи с метаболизирането на алкохола, докато в същото време се опитва да заспи, и му е трудно да се справи с няколко задачи едновременно.

Мит # 3: Може да си наваксате недоспиването

Истината - Да, идеята да спите до обяд в почивните дни звучи примамливо. Но това още повече ще обърка вашия вътрешен часовник: всеки път, когато променяте биологичния си часовник, ще се чувствате така сякаш летите от Ню Йорк до Калифорния и обратно.

Мит # 4: Липсата на сън няма да обърка други аспекти на здравето ви

Истината: Въпреки че не може да го почувствате след една безсънна нощ, лишаването от сън може да допринесе за някои доста сериозни здравословни проблеми, които да се превърна в хронични заболявания.Лишаването от пълноценен сън е свързано с повишен риск от заболявания като диабет, затлъстяване, коронарно сърдечно заболяване и инсулт. Но дори и в краткосрочен план, може да забележите някои негативни последици, като например лошо зрение, промени в настроението и главоболие.