Като създават карти мозъците на почти 1000 мъже, жени, момчета и момичета, невролози успяват да покажат сериозните разлики в начина, по който мъжкият и женският мозък са свързани - когнитивните вариации, които могат да ни помогнат да разберем защо мъжете и жените се справят по-добре с различни задачи, пише Mashable.

Разбира се, всички ние знаем, че мозъците ни нямат наистина жици и че не сме свързани по същия начин, по който и технологиите. Но тази аналогия не е напълно безполезна, тъй като определени части на мозъка ни са свързани с нещо като нервна електронна платка. Тези връзки могат да бъдат открити на структурни свързани карти, като тази към анонса на настоящия материал.

Структурните връзки се създават с помощта на дифузионен магнитен резонанс и дават на невролозите невиждан досега поглед към най-закътаните работилници на човешкия мозък.

Именно с цел да открие нещо повече за морфологичните разлики между мъжкия и женския мозък, екип от Университета на Пенсилвания провежда подробно изследване на 949 души от различни полове и възраст.

Резултатите показват, че женският мозък е значително по-свързан между лявото и дясното полукълбо, докато при мъжкия мозък като цяло връзките са по-силни между предната и задната част. Казано с други думи, женският мозък изглежда оптимизиран за комуникация между двете полукълба, а мъжкият - за комуникация в рамките на едно полукълбо. Тези структурни промени стават в ранна възраст, което обяснява защо още в юношеските години се проявява различие в мъжкото и женското поведение. Според учените пак тук може да се крие обяснението защо жените имат по-добра памет и социални умения, а мъжете имат по-добри двигателни и пространствени способности. Пак различията във връзките в мозъка стоят зад това, че мъжете са по-способни да се справят с една задача, докато жените са по-добре устроени за т.нар. мултитаскинг или работата по няколко задачи едновременно.