Учени откриха, че изпиването на 3 чаши вино или 4 бири може да принуди хората да консумират до 6300 калории още същата вечер или на сутринта, пише Telegraph.

Според тях това е пределът, отвъд който преставаме да мислим рационално за диетата, която се опитваме да спазваме. Тази точка е малко по-висока за мъжете, отколкото за жените, но ефектът и в двата случая е един и същ - веднага след това започваме да консумираме вредни храни, сред които на първо място е чипсът, следван от пица, дюнер и хамбургер.

"Алкохолът стимулира апетита, кара ни да ядем повече и нездравословни храни, както и намалява задръжките ни, като всичко това може да доведе до нездравословни избори, без изобщо да осъзнаваме колко още калории консумираме", обяснява д-р Джаки Лавин от организацията Slimming World, която е поръчала изследването.

"Алкохолът не само съдържа калории, които за разлика от хранителните калории не ни засищат, но ни кара да се чувстваме по-гладни и намалява вътрешното ни убеждение да спазваме здравословен начин на живот", добавя тя.