Нов медицински тест идентифицира редки клетки, които циркулират в кръвта и по този начин помага за идентифицирането на надвиснала опасност от инфаркт, пише Live Science.

При този метод се измерва циркулацията на ендотелните клетки в кръвта на пациента. Обикновено тези клетки живеят в вътрешността на кръвните телца.

 Виж още: Занемарените зъби могат да ви докарат инфаркт

"Способността да "се измерват и анализират ендотелните клетки в кръвта е отличен начин за диагностициране и ранна интервенция", казва Питър Кун, съавтор на изследването и клетъчен биолог от Научноизследователския институт "Скрипс" в Ла Йола, щата Калифорния.

При прекомерното натрупване на холестерол, който води до съсиреци в кръвта, ендотелните клетки могат да се откъснат и да се движат свободно в кръвта. Кун и екипът му са тествали 79 пациенти, претърпели наскоро инфаркт и са установили, че нивата на ендотелни клетки при тях са значително по-високи в сравнение с хора без здравословни проблеми.

"Пациентите със сърдечен удар имат средно повече от 20 ендотелни клетки на милиметър кръв", обяснява биологът, според когото разработеният от него метод може да произведе резултат за няколко часа - период, достатъчен за превантивни действия. Освен това учените се надяват, че бъдещите им проучвания ще позволят времето да бъде съкратено дори още повече.