Ново изследване по проблемите на интелигентността и неврологията е установило, че нерваците се справят доста по-зле на тестовете за интелигентност от останалите участници. Но според някои психолози истинските причини за това е възможно да се дължат на чувството на безпокойство, предизвикано от самия тест, а не от характера. Установява се връзка между по-високата нервност и по-ниската емоционална и вербална интелигентност.

Невротизмът е характеристика, която е свързана с емоционални и психически разстройства като тревожност, тъга, повишена раздразнителност, невъзможност за пълноценно съсредоточаване. Авторите на изследването обясняват как тази личностна характеристика е свързана с коефициента на интелигентност: "Невротизмът отразява тенденцията да се изразяват отрицателните емоции като тревожност и депресия".

"Шестте подвида на невротизма според водещите автори в областта Коста и Макрий (1992), са тревожността, враждебността, депресията, грешното самосъзнание, импулсивността и ранимостта. Високите резултати в тестовете по невротичност показват, че хората, които са ги постигнали, са много емоционални, чувствителни, вечно тревожещи се, променящи настроенията си, често депресирани, имат лош сън и е възможно да страдат и от различни психосоматични разстройства".

Psy Blog

Адаптация: Цветелина Велчева