В супермаркета сте. Пред очите ви се е опънала редица от шишета с олио: слънчогледово, от гроздови семена, оризово, царевично, зехтин. Кое да изберете?

Не всяко олио е подходящо за всичко.

Освен от растението, от което е извлечено, вкусът и качествата му зависят и от начина му на производство. А двата основни са студено пресоване и рафиниране.

Ако семената или плодът на едно растение се пресоват без допълнително загряване, резултатът е студено пресовано олио. Предимството му е високото качество: вкусовите вещества, витамините и полезните ненаситени мазнини се запазват. То има естествен аромат. Ако желаете да придадете на салатата си конкретен вкус, най-добрият избор е студено пресованото олио.

Недостатъкът му е ниска стабилност при висока температура. При загряване то губи толкова ценните си съставки. Когато започне да дими в тигана, могат да се появят дори вредни субстанции. Затова избягвайте това ароматно олио при печене и пържене. Освен за салати, може да го добавяте към вече сготвени ястия, но след като изстинат, най-добре – както и при салатите, непосредствено преди консумация.

Топлото пресоване и екстракцията с разтворители осигуряват по-голям “добив” от растението, но след това полученото олио трябва да бъде рафинирано, т.е. изчистено от нежеланите вещества. Това унищожава витамините, ненаситените мазнини и аромата и такова олио е почти без вкус. Това може да е практично, когато желаете олиото да не влияе на вкуса на ястието. И още едно предимство: рафинираното олио може да бъде подложено на висока температура, без да загуби от качеството си. Затова е по-доброто за пържене и печене.