Дали за готвене или заливка на салатата – олиото неизменно присъства във всяка кухня. Някои сортове обаче не са толкова здравословни, докато други дори подпомагат здравето. Кои все пак са най-полезни? Ето кои влизат в челната десетка:

1. Зехтин. Зехтинът е любима класика сред растителните масла – и с право, защото средиземноморският еликсир, приготвен от маслини, е всеизвестен с полезните си качества. Той е богат на ценни вторични растителни вещества, които предпазват клетките от увреждане. Благодарение на тези естествени антиоксиданти намалява рискът от рак и затлъстяване. Съдържащите се в зехтина ненаситени мастни киселини притежават противораков и противовъзпалителен ефект. Ето защо редовната му консумация облекчава симптомите при редица хронични възпалителни заболявания, като ревматизъм. Противно на широко разпространеното схващане, че зехтинът не бива да се загрява, точката му на горене е между 190 и 210 градуса, което означава, че е подходящо както за студени, така и за топли ястия.

2. Ленено масло. Заради ценните си съставки лененото семе намира широко приложение, включително за направата на олио. Студено пресованото ленено масло изобилства на полезни качества. При него съотношението между потискащите възпаленията Омега-3 мастни киселини и опасните за здравето трансмазнини (Омега-6) е 4:1.  Редовната консумация на ленено масло се отразява благоприятно на мозъка, насърчава изгарянето на мазнини и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като лененото масло не бива да се загрява, не може да се използва за пържене. Но заради леко ореховия си вкус то подхожда чудесно за студени блюда – дресинги и  дипове.

3. Рапично олио. Здравословен е само студено пресованият вариант. Защото за разлика от рафинирания, той е богат на хранителни и вторични растителни вещества. Съдържащите се в него Омега-3 мастни киселини потискат възпаленията и понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Освен това рапичното олио съдържа мастноразтворимите витамини А, К и Е. Тъй като точката му на горене е между 120 и 140 градуса, не е пригодено за загряване и може да се използва само за салати и студени предястия.

4. Орехово масло. Макар и не толкова известно, то е не по-малко полезно. Това висококачествено олио се отличава не само с приятния си вкус, но и със съдържанието си на моно- и полиненаситени мастни киселини, каквито са Омега-3. Те действат противовъзпалително и стимулират кръвообращението, като дори могат да понижат нивото на холестерола. Това олио ни снабдява и с важни нутриенти като витамин Е и биотин. Особено здравословно е студено пресованото орехово масло, което не издържа на топлина. Затова трябва да го използвате единствено за студени блюда.

5. Фъстъчено олио. Фъстъците са едни от най-здравословните ядки. Нищо чудно, че произведеното то тази супер храна олио е толкова полезно. Причината е високият дял моно- и полиненаситени мастни киселини, които понижават холестерола и действат противовъзпалително. Фъстъченото олио е богато на антиоксиданти, както и на витамините Е, К и D. Купувайте само студено пресовано, тъй като тази преработка е щадяща и полезните съставки не се губят. Във всеки случай фъстъченото олио е пригодено само за студени блюда.