6. Конопено олио. Когато чуят коноп, мнозина се сещат първо за THC - основното психоактивно вещество в канабиса. Но трапезното олио, произведено от семената на конопа, няма нищо общо със съмнителната субстанция. То е богато на ценни нутриенти, като витамини Е и всички от група В, калий, магнезий и желязо. Преобладава делът на здравословните Омега-3 киселини, които се отразяват благотворно на сърцето и мозъка. Най-хубавото е, че това олио се отличава с много приятен вкус на ядки. При загряване губи полезните си качества, затова трябва да се употребява само за студени ястия.  

7. Сусамово олио. То също има редица полезно за здравето качества. Състои се от цели 44 процента линолова киселина, която потиска възпаленията, стимулира кръвообращението и понижава холестерола. Съдържанието му на летицин се отразява благоприятно на липидните стойности на кръвта. Освен това неговите антиоксиданти улавят свободните радикали, които вредят на клетките и поощряват възпаленията, като по този начин причиняват болести. Подобно на всички останали сортове сусамовото олио също е най-здравословно в студено пресования си вариант, който има по-интензивен вкус от рафинираните продукти.

8. Бадмово масло. Маслото на бадемите гъмжи от важни минерали, витамини и есенциални мастни киселини, сред които Омега-9 и линолова киселина. То се продава рафинирано, студено пресовано или препечено. Препоръчва се както за готвене, така и за салати, тъй като има приятен и богат вкус. Бадемовото масло се отразява благотворно на храносмилането и насърчава производството на стомашни сокове. По този начин се смекчават болките и спазмите в стомаха. Бадемовото масло е особено полезно за кожата и косата.

9. Арганово масло. Аргановото масло се добива от зрелите, изсушени плодове на аргановото дърво. Плодовете се берат през август, месестата част се отстранява и се отделя ядката, която се пече и се отваря с помощта на камък. Едва тогава се стига до използваемата част, а именно семката. Тя трябва да се натроши на фин прах и да се смеси с вода, след което да се намачка, докато се получи глинеста каша. Аргановото масло съдържа витамин Е, който предпазва кожата от свободни радикали и я подмладява. Богатото му съдържание на мастни киселини го прави особено полезно за сърцето и артериите. Като трапезно олио аргановото масло се използва за овкусяване. Няколко чаени лъжички на ден от него помагат за нормализиране на мастните стойности на кръвка.

10. Олио от гроздови семки. Заради трудоемкото си добиване това олио е едно от най-скъпите. Висококачественото студено пресовано олио от гроздови семки има висок дял на ненаситени мастни киселини, които се отразяват благоприятно на мозъка и кръвното налягане. А съдържащата се в него линолова киселина е известна с противовъзпалителното си действие. Освен това олиото от семки на грозде е богато на важни хранителни вещества, като витамини Е и К. И накрая, то действа в организма като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане.