Всички знаем колко важна е сутрешната закуска. Тя намалява усещането за глад през деня, снабдява тялото ни с важни хранителни вещества, За ползите ѝ сме ви разказвали многократно (виж тук).

Сега ново изследване, проведено от китайски учени, добавя още една причина към дългия списък с недостатъците от нейното пропускане. Оказва се, че ако не хапваме сутрин, познавателните функции на мозъка се влошават. 

За целите на новото изследване специалисти от университета на Чжъцзян са анализирали данни за над 3300 мъже. Изследователите са събрали информация за хранителните им навици и освен това са ги подложили на редица тестове за когнитивни функции. 

Анализът на резултатите показва, че спазването на  режим с 4-5-часови интервали между храненията оказва най-благоприятен ефект върху когнитивното здраве. Пропускането на закуската обаче повишава риска от влошаване на  познавателните способности.

Специалистите планират да продължат изследването, за да потвърдят резултатите при различни популации и да идентифицират механизмите, които обуславят връзката между когнитивните функции и храненето.

Изследването е публикувано в Life Metabolism.